Aangezichtspijnen

Aangezichtspijn is een pijn in het gezicht die kan uitstralen naar de oogkassen, oren of kaken. Er zijn verschillende oorzaken. De pijn kan voortkomen uit een verminderde beweeglijkheid van de aangezichts- of schedelbeenderen, uit bewegings- verlies van de bovenste halswervels  of vanwege een probleem van het kaakgewricht zelf. Een recent of in het verleden opgelopen trauma, zoals een klap op het hoofd, een val of tandenknarsen kan soms ook de oorzaak zijn. Als osteopaat behandelen wij deze bewegingsverliezen met gebruik van zachte handgrepen. Wanneer wij een betere beweging kunnen krijgen in de schedelstructuren dan heeft dat invloed op de daaronderliggende gevoelszenuwen; en zo stimuleren wij met mobiliserende technieken de bezenuwing en de doorbloeding van de klachtenregio.

Andere oorzaken van aangezichtspijn kunnen zijn:

 • Congestie hoofdpijn
  Deze ontstaat meestal enkele maanden na een trauma en zit meestal rondom de ogen, op het voor- of achterhoofd. Het is meestal een doffe hoofdpijn.
 • Vasculaire hoofdpijn
  Meestal pijn aan de buitenzijde van de schedel in het verloop van een bloedvat. De aanval kan 2 tot 4 weken duren; vaak in combinatie met artroseklachten in de nek.
 • Clusterhoofdpijn
  Pijnaanvallen meestal rondom het oog
 • Trigeminusneuralgie
  Zeer pijnlijke aandoening van het aangezicht, voornamelijk aan één kant. De pijn kenmerkt zich door kortdurende aanvallen van felle schietende pijn
 • Sinusitis
  Ontsteking van de voorhoofdholtes wat resulteert in doffe hoofdpijn. Deze hoofdpijn neemt toe als men het hoofd naar voren buigt. De patiënt heeft ook vaak last van ochtendhoest, heesheid en keelpijn en slijmen die in de keel lopen.