Acupunctuur is de meest toegepaste therapie.

Acupunctuur is de meest toegepaste therapie in de wereld, natuurlijk mede omdat er nu eenmaal veel Chinezen zijn die van oudsher bekend zijn met deze manier van behandelen. Maar ook in de westerse wereld is acupunctuur als therapievorm al lang ingeburgerd.

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, een holistisch systeem dat drieduizend jaar oud is en gebruikt maakt van de toen heersende visie op leven, ziekte en gezondheid. Deze visie is niet gemakkelijk te verenigen met de huidige westerse manier van denken.  Dit maakt acceptatie van acupunctuur moeilijker maar uit veel goed wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een bewezen  effect is van acupunctuur  bij een aantal aandoeningen.

De WHO (wereld gezondheids organisatie) geeft aan dat er voldoende bewijs is dat acupunctuur voor een aantal problemen zinvol is (zie het lijstje hieronder). Vooral bij chronische pijn scoort acupunctuur goed, effectiever zelfs dan bij het gebruik van veel medicatie en veel beter dan bij een placebo.

Bij de BBC is een interessante documentaire gemaakt over de wetenschap achter de acupunctuur waarin een verklaring gegeven wordt hoe acupunctuur bij veel klachten kan werken.

Naast de vaak grote weerstand in Nederland is er in andere delen van de wereld een meer pragmatische benadering. Acupunctuur helpt en werkt ook echt bij een aantal klachten en is daarnaast relatief goedkoop en erg veilig. Dit zijn de belangrijkste argumenten van de WHO om acupunctuur te adviseren bij de hieronder genoemde klachten.

Pijn
Onder andere bij gewrichtspijn, pijn door hoge spanning in de spieren vaak voorkomend in nek en lage rug, spanningshoofdpijn, migraine, maag en buikpijn en menstruatiepijn.

Allergische reacties
Hooikoorts, jeuk maar ook meer astmatische klachten kunnen goed reageren op acupunctuur. Bedenk wel dat er vaak wat meer moet gebeuren om deze problemen op te lossen.

Hormonale klachten
Overgangsklachten, menstruatieklachten en onvruchtbaarheid zijn veel voorkomende problemen waarbij acupunctuur kan helpen, vaak samen met leefstijladviezen of ondersteuning met orthomoleculaire klachten. Dit geldt ook bij klachten tijdens de zwangerschap, bij bevalling en bij stuitligging kan acupunctuur helpen.

Stress gerelateerde klachten en depressie
Bij depressie en klachten die voortkomen uit stres is veel winst te halen met acupunctuur. Daarbij moet er natuurlijk ook aandacht besteed worden aan de achterliggende oorzaken en de aanpak hiervan.

Misselijkheid
Ook bij misselijkheid tijdens zwangerschap of als bijwerking van medicatie (denk aan chemokuren, narcose) kan acupunctuur effectief zijn.

Dit is een samenvatting van een hele lange lijst van klachten.

Acupunctuur lijkt delen in de hersenen te beïnvloeden die met stress, emoties en pijn te maken hebben. Als er minder stress is kan de energie gebruikt worden voor het herstel. En als er één ding is dat het lichaam wil, is dat gezond worden. Met andere woorden: het zelfherstellende vermogen wordt geactiveerd en dat is precies wat je wilt bereiken. Er is maar één echte genezer en dat is het lichaam zelf. De randvoorwaarden creëren voor herstel is het werk van arts of therapeut.

Publicatie: 4 november 2014