Artroseklachten, pijnlijke gewrichten en osteopathie

Helpt osteopathie bij pijnlijke gewrichten en artrose ?

Chronische pijnklachten van gewrichten kunnen door de osteopathie behandeld worden. De osteopaat probeert de mobiliteit, de beweeglijkheid van spieren, ligamenten en gewrichten te verbeteren door de manuele therapie.Artrose is inderdaad een progressieve ouderdomsziekte maar kan gestopt worden door het laten bewegen van een gewricht. Daar kan osteopathie voor zorgen met manuele therapie en oefeningen. Als de functie van het ene gewricht verbeterd kan worden, heeft dat effect op andere gewrichten

Wat doet osteopathie?

Het behandelplan is niet alleen gericht op het "artrose"gewricht zelf, maar ook op de omgeving.

a)      Kraakbeen en spieren
Het kraakbeen moet worden gebruikt. De reactie is echter meestal dat artrose pijn geeft en dat we dus het gewricht ontlasten. Bij onderzoek vinden we dan ook vaak harder aangespannen spieren in de omgeving. Dit duwt de gewrichtsoppervlaktes nog dichter bij elkaar en geeft dus nog meer pijn en irritatie. De osteopaat brengt met rustige bewegingen het gewricht weer in zijn totale bewegingstraject. Dit bevordert de doorbloeding en het verwijderen van afvalstoffen uit een gewricht en zo leer je dat bewegen niet pijnlijk is.

b)     Zwelling
Zwelling is een teken van ontsteking. Dit vocht bevat veel afvalstoffen die niet weggaan uit een gewricht. Daarom gebruikt de osteopaat lichte manuele drainagetechnieken om het vocht te laten slinken. Dit wordt gevolgd door passieve bewegingen van het gewricht. Daarna is het aan u om actief aan de slag te gaan. Beweging zorgt ervoor dat de klachten niet toenemen en dat de progressie wordt afgeremd.

c)      Houding.
Een patiënt met artrose heeft de neiging om licht voorover te gaan staan om de pijn te verminderen. Dit maakt dat tijdens het lopen het been en de heup niet volledig gestrekt worden en dus de gewrichten niet optimaal in beweging gebracht worden; dit geeft schade  aan het kraakbeen. Bij vooroverbuigen neem je niet alleen kleinere passen, maar ook de spieren worden strakker. Het is ook mogelijk dat verlies van beweging van een orgaan in de buik of in de borstkas de reden is waarom u in een bepaalde houding gedwongen word. Voor eventuele oefeningen om te leren de houding wat te verbeteren schakelen we de caesartherapie of de fysiotherpie in.

d)   Als pijnstillers wordt soms gebruik gemaakt van NSAID. Omwille van de neveneffecten op lange termijn is het beter om de pijnklachten en de bijgaande onstekingen te remmen door gebruik te maken van voedingsupplementen bestaande uit curcuma,gember in combinatie met vitamine C en Vitamine D. Vraag ernaar bij de osteopaat.

.

Publicatie: 13 augustus 2018