Brandend maagzuur en dan?

De natuur zit vol paradoxen. Een van de paradoxen in ons lichaam is het fenomeen brandend maagzuur. Alleen al afgaand op de reclametijd die gebruikt wordt om maagzuur remmende substanties te aan te prijzen en de omzet van deze middelen, moet dit een enorm probleem zijn. En, hier zit de paradox, het zijn allemaal middelen om de hoeveelheid maagzuur te verminderen terwijl steeds duidelijker wordt dat er op zijn minst bij een groot aantal mensen met deze klachten, sprake is van een tekort aan maagzuur.

Hoe kan dat?

Bij een tekort aan maagzuur duurt het langer voordat het voedsel goed verteerd is en gaat de klep die de maag met de twaalfvingerige darm verbindt minder snel open. Hierdoor blijft voedsel te lang in de maag zitten en dit kan, zeker als de druk vanuit de buik wat hoger is, zorgen voor brandend maagzuur. Bedenk daarbij dat een beetje zuur ook behoorlijk kan branden. Naast leefstijl speelt ook leeftijd hier een rol. De maagzuurproductie wordt wat minder naarmate we ouder worden.

Maagzuur is belangrijk, het zorgt voor een goede vertering vooral van eiwitrijke voeding, het doodt ongewenste bacteriën zoals salmonella en het is belangrijk voor de vitamine B12 opname. Bij een slechte vertering kunnen er ook problemen in de darm ontstaan doordat onverteerde eiwitten gaan rotten. Dit is slecht voor de darmbacteriën en dat geeft weer aanleiding tot diverse andere klachten zoals een spastische darm, obstipatie maar ook problemen met het immuunsysteem zoals astma, en allergieën. Kortom van het een komt het ander en het is dus zaak hier goed op te letten.

Er zijn verschillende oorzaken voor een tekort aan maagzuur. Chronische ontsteking van de maagwand, verkeerde voeding, medicatie, problemen met de spijsvertering, aanleg en ouderdom.

Hoe weet je nu of je klacht van een teveel of te weinig aan maagzuur komt? Vaak zie je bij een maagzuurtekort:

  • Moeite om vlees goed te verteren, eten van veel vlees geeft dan onplezierig gevoel. Mensen zeggen dan vaak dat ze geen vlees lusten.
  • Snel brandend maagzuur na het eten (dit is de paradox).
  • Snel opgeblazen gevoel, boeren of winden na het eten.
  • Lang aanhoudend vol gevoel.
  • Maagpijn.
  • Een teveel aan maagzuur geeft vaker last bij een lege maag.
  • Als een slok citroensap de klachten doet verminderen is er waarschijnlijk een tekort aan maagzuur. Hetzelfde geld voor appelazijn.

Wat is de oplossing?

Bij een teveel aan maagzuur kan het verstandig zijn om (tijdelijk) medicatie te nemen. Ook als je heel af en toe last hebt is een maagzuur binder prima. Als het een chronisch probleem wordt is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. De voeding kan een belangrijke rol spelen en uitzoeken waar je wel of niet tegen kunt is dan heel belangrijk. Ook kunnen psychosociale problemen een rol spelen. Bij een tekort aan maagzuur moet je het maagzuur juist aanvullen. Dit kan door gericht aanpassen van de voeding en met behulp van voedingssupplementen.

Klachten kunnen ook ontstaan door een verkeerde stand van het middenrif en of de maag. Dit kan door middel van osteopathie worden behandeld.

Bedenk dat dit een algemeen advies is en dat hulp op maat hier belangrijk is. Ga dus niet te veel zelf experimenteren. Neem bij klachten altijd contact op met een deskundige.

Publicatie: 2 juli 2014