Slechte gezondheid van je darmen heeft invloed op je hersenen en geeft je depressieve gevoelens, angst en “mood swings”.

De binnenbekleding van de darm, mucosa of slijmvlieslaag genaamd, moet goed functioneren, want het is de directe verbinding met de buitenwereld. Hier wordt bepaald wat kan worden opgenomen via de darm in het lichaam en wat in de darm moet blijven en verwijderd worden. Meer dan 80% van je immuunsysteem, je verdediging zit in de darm net onder die mucosa. De cellen van het immuunsysteem werken niet alleen daar  in de darm, maar hebben een uitgebreide communicatie met de cellen van het immuunsysteem in heel het lichaam.
De darmbacteriën zijn cruciaal voor een sterke mucosa en bovendien versterken ze het immuunsysteem. Bij een slechte darmflora wordt de slijmvlieslaag “lek” en worden allerlei vreemde en schadelijke stoffen doorgelaten naar het bloed. De bacteriën van de darm produceren een endotoxine, LPS (lipopolysaccharide). Bij een sterke mucosa blijft dit LPS in de darm, waar het een nuttige functie heeft als ondersteuning van het immuunsysteem. Maar bij een lekkend slijmvlies komt dit LPS in het bloed en veroorzaakt in je darm en elders in het lichaam ontstekingen.
Ontstekingen in je darmweefsel is de start van ontstekingen in het lichaam en ook in het brein. Want in de hersenen worden door schadelijke stoffen de microgliacellen geactiveerd. Dit zijn de soldaten van het brein, maar bij activatie ervan laten ze ontstekingen starten. Dit leidt tot een stoornis van de bloed-hersenbarrière en dus nog meer schadelijke stoffen in het brein en dus valse signalen in het brein.
In de darmen worden ook een aantal neuro-transmittors (hormonen) geproduceerd. Serotonine, je happy-feel goed hormoon wordt voor 90% geproduceerd in je darm. Lage serotonine in je bloed geeft je meer futloosheid, concentratieproblemen, angst, irritaties,…
Hersen laag gradige onstekingen verminderen ook de activiteit van de Vagus-zenuw. Deze zenuw zorgt voor een optimale werking van alle organen in je buik. Dus een stoornis in de functie geeft buik-klachten.

Hoe wordt dit behandeld in de osteopathie-praktijk ?

Remove: voeding aanpassen met meer vezels ( groenten/fruit/noten), geen suikers ( koolhydraten) en geen gluten, spaarzaam met melk. Gebruik maken van supplementen om schimmels en gisten uit de darm te verwijderen
Repair: de osteopathie technieken om hersenen, vagus zenuw en werking van buikorganen te verbeteren en te herstellen
Eventueel onstekingen remmen met curcuma, omega 3 vetten
Replace: extra glutamine en probiotica,
Reinoculate:  supplementen met darmbacteriën ( probiotica) langdurig. Supplement met vit D en vit B12 indien nodig

 

 

 

Publicatie: 11 maart 2019