Wat is Chronisch Vermoeidheid

CVS staat voor: Chronisch Vermoeidheid Syndroom en is ook bekend onder de term ME: Myalgische Encefalomyelitis. Soms wordt CVS/ME ook aangeduid met een andere term: Systematische inspanningsintolerantie-ziekte, in het Engels: systemic exertion intolerance disease, met als afkorting SEID. Er zijn dus (te) veel benamingen voor hetzelfde...

Vermoeidheid is een essentiele functie van het lichaam om in leven te blijven. Zonder symptomen van vermoeidheid zouden we dood zijn na 11 dagen; niemand overleeft zonder slaap. Vermoeidheid is een krachtig symptoom. Het zorgt ervoor dat atleten net naast de gouden medaille grijpen. 
Vermoeidheid ontstaat omdat de vraag naar energie (energie out) groter is dan het aanbod (energie in). Er is geen evenwicht meer. Dat kan zijn omdat:

  • de energiepot, de energie reserve te klein is.
  • er “gaten” zitten, een “lek” in het energiesysteem, door stress en spanning of door een stoornis in de immuniteit door infecties, ontstekingen, auto-immuniteit, allergie.

Bij CVS/ME is het mechanisme om energie te leveren minder effectief. Het lichaam vraagt energie bij een inspanning (mentaal of fysisch) of bij stress, maar de voorraad en het vrijzetten van energie werkt niet goed. Het gevolg is dat de cellen trager worden en zo worden ook de organen traag. Dus hersenen, hart, immuunsysteem, lymfesysteem, hormoonproductie, lever, nier, darmen werken op een veel lager tempo. Dit resulteert in veel verschillende klachten bij CVS.

Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS/ME) is dus een complexe medische conditie die zich kenmerkt door onverklaarbare, hardnekkige en langdurige vermoeidheid die niet het resultaat is van uitputtende inspanningen, die niet verbetert met rust en die leidt tot een aanzienlijke vermindering van de beroeps-, sociale en persoonlijke activiteiten. ME (Myalgische Encephalitis) is Chronische vermoeidheid met ontstekingen in hersenweefsel en ruggenmerg en spierpijnen.

Er zijn geen medische testen om de diagnose ‘CVS/ME’ te kunnen stellen. De symptomen van extreme vermoeidheid, die al maanden aanwezig zijn en niet verklaard worden door een onderliggende medische oorzaak moet volstaan. Er kunnen nog veel ander klachten aanwezig zijn:

1. Geheugen- en concentratiestoornissen

2. Keelpijn

3. Gevoelige en gezwollen lymfeklieren in de hals, oksels en pijnlijk borstklierweefsel

4. Spierpijnen

5. Gewrichtspijnen zonder zwelling en roodheid van de gewrichten

 6. Hoofdpijn

7. Niet-recupererende slaap

8. Slaapstoornissen (in- en/of doorslaapstoornissen)

9. Algemene malaise na een inspanning die langer dan 24 uur duurt