Chronische pijn

Wat kun je doen als pijn chronisch wordt? Om daar een antwoord op te geven moeten we eerst weten wat de oorzaken van deze klachten kunnen zijn.  En je mag een beetje blij zijn dat  je pijn kan ervaren. Zonder pijn is het heel moeilijk om gezond te blijven. Pijn zet het immuunsysteem aan tot actie. Maar pijn is ook een waarschuwingssignaal.

Er zijn grofweg drie soorten pijn.

De eerste ontstaat door weefselschade. Als het lichaam niet in staat is om deze schade goed te repareren ontstaat chronische pijn.  Als herstel ondanks behandeling van osteopaat of acupuncturist uitblijft kan het zijn dat er in het hele systeem een probleem zit dat vaak met de basis-voeding te maken heeft. Een blessure krijgt het vaak steeds moeilijker om te genezen. Ook auto-immuun ziektes zoals reuma en bv fibromyalgie ontstaan door weefselschade als gevolg van een ontregelt immuunsysteem. Het is bewezen dat met voeding, aangepast bewegen en ontspanning hier winst is te behalen.

De tweede soort pijn ontstaat als er druk op de zenuwbanen is, bijvoorbeeld een hernia. Als deze pijn chronisch wordt en de oorzaak niet behandeld kan worden is het zinvol om een optimale balans te vinden tussen natuurlijke pijnstillers, medicatie en acupunctuur of osteopathie.

De derde soort pijn is fantoompijn. Hier geen weefselschade en geen druk op de zenuwbanen maar hier heeft de pijn zich genesteld in ons geheugen. Ook dystrofie pijn en sommige onverklaarbare pijnklachten kunnen gezien worden als fantoompijn.

Pijn zou geen probleem zijn als de pijnstillers goed werken zonder bijwerkingen. Door actief te zoeken naar alternatieven, door gebruikt te maken van natuurlijke pijnstillers, aangepaste voeding, en behandelvormen zoals osteopathie, acupunctuur, meditatie en yoga kan de pijn goed onder controle gebracht worden en kunnen pijnstillende medicijnen gebruikt worden als het even echt niet anders kan.

 

Publicatie: 3 november 2015