Je baby groenten leren eten

In de praktijk krijg je wel eens de vraag hoe je kinderen zover krijgt dat ze groenten gaan eten. Want groenten bevatten gezonde bestanddelen en vezels en ze helpen tegen dik worden!

Baby’s eerste hapjes vast voedsel na maanden moedermelk is beslissend.

De nieuwe aanpak is om op dat moment na de zoete borstvoeding, de baby pure groentepuree te laten proeven. Twee tot vijf weken volhouden met afwisselend een vijftal verschillende groenten. Dit kunnen zijn: doperwtjes, worteltjes, bloemkool, broccoli, sperziebonen, spinazie, andijvie, bruine bonen. Het gaat om proeven op een moment dat de baby nog groeit en leeft van de melk. Dus één groente en een dag later een andere. Veel baby’s trekken een vies gezicht als ze hun eerste lepeltje groentepuree krijgen. Uiteindelijk zit de puree overal, maar niet in de maag. Niet opgeven. Een vies gezicht betekent dat de baby iets nieuws ervaart, niet dat hij het niet lekker vindt.

Een onderzoek uit Wageningen heeft laten zien dat de groep baby’s die direct groentepuree kregen op korte termijn meer en andere groenten accepteerden dan de fruit-baby groep.

Dus begin met groenten en volhouden!

Bron: NRC Wetenschap 9 juli

Publicatie: 13 juli 2016