KISS-kinderen

Scheefstand van de hoge nekgewrichten, ook wel KISS-syndroom genoemd veroorzaakt  pijnlijke spanningen en zorgt voor stoornissen in de ontwikkeling van de motoriek.

Deze scheefstand wordt veroorzaakt door een blokkade van het gewrichtje tussen de nek en schedel en/of het gewrichtje tussen 1ste en 2de nekwervel en kan ontstaan door problemen tijdens de bevalling. Denk hierbij aan een vroegtijdige geboorte, vacuüm- of tang verlossing of keizersnede bijvoorbeeld.

Het KISS-syndroom (Kopfgelenk-Induzierte Symmetrie-Störung) beslaat een breed scala aan klachten en verschijnselen: door de asymmetrie  kunnen de lichamelijke en emotionele ontwikkeling al vanaf het begin verstoord raken.

Symptomen:
- Slaapproblemen.
- Voorkeurshouding (altijd op één kant slapen, asymmetrische arm- of beenbewegingen, bewegingen slechts langs één kant kunnen uitvoeren, bij borstvoeding steeds één kant verkiezen.
- Banaan of kommahouding van de romp.
- Overstrekken.
- Afgeplat hoofdje.
- Veel huilen.
- Al met zeven maanden willen staan.
- Niet kruipen.
- Niet geknuffeld willen worden.
- Algemene onrust.
- Matige spraakontwikkeling.
- Koude handjes en voeten.
- Moeizame ontlasting.
- Protest bij aan- en uitkleden.

Ook bij oudere kinderen kunnen problemen ontstaan. Dit wordt dan KIDD-syndroom genoemd.

Met osteopathie kunnen deze problemen goed verholpen worden. De osteopaat kijkt niet alleen naar de hoge nek, maar onderzoekt het hele lichaam!

Publicatie: 17 mei 2016