Met je baby naar de osteopaat?

Net bevallen, een lieve baby. Maar er is geen roze wolk, want de baby huilt veel, heeft krampjes, overstrekt zich. Of het slapen gaat niet goed, want de baby is onrustig. Het drinken en zuigen wil niet vlotten. Soms is er een voorkeurshouding ontstaan, want de baby kan niet zelf zijn hoofd naar links of rechts draaien. Als de kinderarts of het consultatiebureau niets ernstigs kunnen vinden, dan kan de osteopathie een oplossing bieden. De oorzaak van de klachten kan liggen in het bewegingsapparaat ( wervels), de organen, maar meestal meer in de schedel. Bij een bevalling is de schedel onderhevig aan hoge druk, waardoor er blokkades kunnen ontstaan in de botstukken van de schedel of in de verbindingen ertussen. De kans op bewegingsverlies in de schedel is nog groter bij een te snelle of te trage bevalling, bij een sectio of bij vacuüm- of  tangverlossing. Die blokkades kunnen op zich verantwoordelijk zijn voor een slechtere werking van de hersenzenuw, die instaat voor de normale werking van maag en darmen. Bij een behandeling probeert de osteopaat die schedelafwijkingen los te maken met behulp van heel zachte manuele technieken. Deze behandeling is voor de baby niet belastend, maar wel inspannend en mogelijk wat gevoelig. Soms kan de baby wat huilen, wat voor de ouders moeilijk is, maar voor de het kindje een natuurlijke reactie. Na een behandeling zijn baby’s vaak moe. Ze kunnen ook kortdurend extra onrustig zijn, omdat hun lichaam naar een nieuw evenwicht zoekt. Doorgaans merk je vrij snel veranderingen in de klachten. Meestal zijn 2 tot 3 behandelingen voldoende.

De baby kan, wanneer de blokkades opgeheven zijn, verder groeien en ontwikkelen. Aangetoond is dat om later op school te kunnen lezen en schrijven  de kinderen een goed ontwikkelde motoriek moeten hebben. Vrij laten bewegen van schedelbotstukken en wervels draagt bij aan het  moeiteloos doorlopen van alle noodzakelijke primaire reflexen en het uitrijpen van alle zintuigen en het evenwicht.

Wilt u meer informatie of twijfelt u of dit de juiste keuze is voor uw baby, dan kunt u gebruik maken van het aanbod om een gratis eerste consult af te spreken, zodat we kunnen bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Ook in 2014 kunt u de osteopaat bezoeken zonder verwijzing van huisarts of specialist. De osteopathie blijft gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering, zonder dat het ten koste gaat van het eigen risico.