Klachten in arm of been: naar de osteopaat?

Pijnklachten als gevolg van een tennisarm of golferselleboog kunnen erg goed behandeld worden door de fysiotherapeut als het gaat om, uitsluitend, een lokaal probleem of een overbelasting.

De osteopaat gaat bij deze klachten verder kijken.

De zenuwen voor de spieren en gewrichten en ook voor de bloedvaten van de schouder en arm komen uit de lage nekwervels. Van daaruit lopen ze tussen 2 stevige nekspieren. Die spieren kunnen snel overbelast geraken door een slechte houding of een probleem van de longen met kortademigheid of hoesten. De zenuwen lopen verder tussen het sleutelbeen en de 1e rib. Die botstukken komen vrij snel in de problemen na een val op de schouder, na een stress periode of na langdurig achter de computer of tablet te zitten. De zenuwen zelf zitten ingepakt in bindweefsel. Dit weefsel verbindt alle structuren in een lichaam. Als er een stoornis is de werking van maag of lever in de bovenbuik, dan trekt dit bindweefsel de schouder naar voren en blokkeert zo de vrije passage van de zenuwen naar de arm toe.

Pijnklachten van een achillespees of letsels van de bilspieren kunnen als eerste ook lokaal aangepakt worden. Maar vervolgens gaat de osteopaat ook hier op zoek naar de reden van deze letsels. Beweegt het bekken goed, is er een probleem in de functie van blaas of baarmoeder, of is er hogerop in de buik iets wat het normale bewegen en de normale doorbloeding van het been verstoort.

Door de dysfuncties niet allen lokaal maar ook daarbuiten te verbeteren heeft de osteopathie een positieve invloed op de lokale pijnklachten.

Publicatie: 11 februari 2015