Osteopathie bij een spastische darm

Buikpijn, krampen, vaak naar de wc moeten of juist helemaal niet kunnen, een opgeblazen gevoel, een gevoelige pijnlijke buik, hoofdpijn en slecht slapen door buikproblemen … allemaal klachten die toegeschreven worden aan een prikkelbare darm.

Prikkelbare darm syndroom is een verzameling van allerlei buikklachten waarbij uw huisarts geen aantoonbare afwijkingen heeft gevonden; de diagnose volgt vaak als andere ziekten zijn uitgesloten. Maar de klachten zorgen ervoor dat u bepaalde voedingsmiddelen gaat vermijden, dat u bepaalde sociale activiteiten niet laat doorgaan, dat u leuke dingen uit de weg gaat.

Bij osteopathie draait alles om weefsels. Denk aan spier-, zenuw-, en bindweefsel. Al deze weefsels bestaan uit cellen. Daarom is het essentieel dat de aanvoer van zuurstof en voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen vlekkeloos verlopen. Dat gaat alleen als weefsels soepel en elastisch zijn. Wanneer weefsels geblokkeerd geraken door een ontsteking, verkeerde eetgewoontes, emoties, operaties dan raken ze verzadigd met afvalstoffen, ze verzuren, ze worden zwak. Bij een spastische darm laat dit zich voelen in een vermindering van beweeglijkheid van het maag-darm systeem. Het gevolg is dat de functie van de totale spijsvertering slecht wordt. Dat verlies van beweging, van structuur en functie is te voelen door de osteopaat. Door manuele technieken zal de osteopaat de ophanging en het omhulsel van maag en darmen bevorderen, waardoor de organen meer ruimte krijgen en weer optimaal kunnen bewegen. Het doel van de osteopathie is om een prikkelbare darm meer "levensruimte" te geven aan de buikorganen waardoor ze in staat zijn om zelf te herstellen zodat deze weer normaal kunnen functioneren. Het resultaat, zelfs na een paar behandelingen, is minder pijn en soepelere darmen.

De osteopathie valt voor de verzekering onder de noemer "alternatieve beweegzorg" of "alternatieve geneeswijze" en wordt gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering.