Osteopathie bij longproblemen

Aandoeningen van de luchtwegen en longen kunnen met osteopathie via verschillende wegen goed worden behandeld en verbeterd.

De binnenkant van de luchtwegen bestaat uit gladde spiertjes bedekt met slijmvliezen. Beiden worden ze bestuurd vanuit de zenuwbanen die zijn gesitueerd hoog in de nek en ter hoogte van de borstwervels en de ribben. Als de besturing van deze gladde spiertjes verstoord wordt door blokkades van de wervels gaan deze spastisch samentrekken waardoor de luchtwegen meer kunnen vernauwen.

Ook de kwaliteit van de slijmvliezen is van belang. Storing vanuit de wervelkolom zorgt voor een mindere kwaliteit van deze slijmvliezen waardoor er sneller infectie van de luchtwegen optreedt. Iedereen kent het fenomeen dat, als je voor een groep moet spreken, onze mond veel sneller droog wordt dan normaal. Dit komt door stress. Onze zenuwbanen zorgen er dan voor dat de slijmvliezen sneller uitdrogen. Ook blokkades in borst– en nekwervels kunnen die reactie veroorzaken. Daarnaast worden de slijmvliezen ook beïnvloed door het functioneren van maag en darm.

De osteopaat zal borstwervels en nekwervels vrijmaken en de maag en darmen behandelen. Zo zal de aansturing van de gladde spiertjes en slijmvliezen worden geoptimaliseerd en hierdoor zal de kans op infectie verminderen en worden de luchtwegen verder geopend.

Longproblemen, astma, recidief longontstekingen

Publicatie: 23 februari 2016