Osteopathie en de wintertijd

Als een bacterie de oorzaak is van een infectie, dan krijg je de noodzakelijke antibiotica; bij een virusinfectie moet je de klachten bestrijden. De behandeling van de huisarts is dus gericht op de ziekteverwekker en niet op de zieke zelf. Dat is ook de aanpak van de osteopaat. Die zal helpen om de natuurlijke weerstand van het lichaam te verbeteren. Naast voedingsadvies, extra vitamines of kruiden zal de osteopaat elke spanning of stress op het lichaam opsporen en behandelen. Dit kan een spier- of botprobleem zijn of een probleem van een orgaan van de borstkas, buik of bekken.

De osteopaat zal ook technieken gebruiken om het lymfatische systeem te verbeteren. Dit lymfesysteem is de afvalweg van het lichaam. Die afvoer vervoert de bacterie en virus, afvalstoffen, dode cellen en ander materiaal naar het immuunsysteem, dus naar je natuurlijke weerstand. Door de behandeling van dit lymfesysteem krijgt het lichaam sneller weer grip op de gezondheid.

De osteopathie heeft specifiek voor de verbetering van de doorstroming in lymfewegen zogenaamde “pomptechnieken” ontwikkeld. Daarbij wordt eerst de pompfunctie van het middenrif verbeterd. Die moet in staat zijn om het lymfevocht tegen de zwaartekracht naar de lage hals te voeren, daar waar alle lymfe weer in de bloedbaan terecht komt. Daarna wordt met trage rustige manuele drukken soms in combinatie met de ademhaling specifiek de doorstroming in de lymfevaten verbeterd. Deze handelingen kunnen toegepast worden op de longen, de buikorganen, de benen. De behandeling van de lymfe kan preventief, maar moet zeker na elke infectie en elk griepje. Zelfs na een longontsteking is bewezen dat het een effectieve behandeling is.