Osteopathie en littekens na een buikoperatie

Na operaties in de buik ontstaan bij 90 tot 100% van de patiënten verklevingen in de buik. Bij sommige patiënten is één operatie al voldoende om verklevingen te ontwikkelen.

Klachten en symptomen die kunnen ontstaan doordat de darm minder beweeglijk is door de aanwezigheid van verklevingen zijn diaree, winderigheid, buikpijn, een opgezette buik, misselijkheid of verstopping.

In zeer ernstige gevallen kunnen vernauwingen of zelfs een complete darmafsluiting ontstaan door verklevingen. Welke klachten u heeft, wordt onder andere bepaald door de precieze plaats van de verklevingen. Ook de oorzaak van de verklevingen is van invloed op de klachten. Gynaecologische ingrepen, zoals bijvoorbeeld een baarmoederoperatie, veroorzaken vaak veel meer buikklachten dan andere operaties.

De osteopaat kan helpen.

Het doel van osteopathie is de beweeglijkheid en de elasticiteit van het litteken te verbeteren. De osteopaat gebruikt manuele technieken op de wervelkolom, het borstbeen, de ademhalingsspier en de bloedvaten die naar de regio van het litteken gaan om zo de doorbloeding naar het littekenweefsel te verbeteren.

Dit wordt gevolgd door lokale rektechnieken op het litteken. Hierdoor verbetert de elasticiteit van het litteken en het bindweefsel. Het orgaan zal weer beweeglijker worden waardoor het beter kan functioneren. Hierdoor zullen de klachten verbeteren. Alle mogelijke vormen van verklevingen kunnen goed door de osteopaat behandeld worden!

Gericht voedingsadvies is daarnaast ook van groot belang.

 

Publicatie: 15 februari 2016