Osteopathie en Total Body Adjustment

Het menselijk lichaam is op te vatten als een systeem waar alles dynamisch in evenwicht met elkaar staat: alle cellen zijn onderhevig aan opbouw, afbraak, veroudering of vernieuwing. Dit dynamisch evenwicht vereist bewegingsvrijheid. Beweging van en in een lichaam is noodzakelijk om gezond te leven. Daar waar cellen, weefsels, en organen goed beweeglijk zijn, krijgt ziekte geen kans.

Total Body Adjustment (TBA) of ook General Osteopathic Treatment genaamd, is een behandeling van alle gewrichten in het lichaam en de zenuwpunten van het onwillekeurig-zenuwsysteem, wat de organen aanstuurt. Het concept is uitgedacht door John Wernham vanuit de Maidstone Osteopathic Clinic in Engeland en is daar nu de basis van de osteopathiebehandeling. Een basisprincipe van de osteopathie is dat het lichaam wordt gezien als één geheel, dus een samensmelting van anatomie, de bewegingen en de fysiologie van de verschillende weefsels en de organen van het lichaam. In een totale behandeling is het tevens mogelijk om die gebieden met meer disfuncties (dus meer osteopathische letsels) extra te benadrukken.

De osteopaat gebruikt de TBA wanneer de totale behandeling erop gericht is om het lichaam van de patiënt weer te laten aanpassen aan de omgeving en zo het lichaam de kracht weer krijgt tot het inschakelen van het zelfgenezend vermogen. Het zijn technieken gebaseerd op Routine – Ritme – Rotatie en verlopen volgens een vast omschreven patroon. Het wordt gebruikt voor de diagnose van bewegingsverlies, behandeling van de gevonden afwijkingen of bij de algemene preventieve behandeling. De osteopaat begint bij het bekken en de onderrug om vervolgens heup, knie en voet te behandelen. Daarna volgen schouders, armen, nek. In buikligging wordt de gehele wervelkolom en de spieren van de rug behandeld, extra aandacht voor het heiligbeen en zijn scharnierfuncties met bekken en wervels. In zijligging worden ribben, schouders en opnieuw de lage rug behandeld.

In totaal duurt een TBA ongeveer 30 minuten.