Osteopathie is geen hocus pocus.

Binnen de topsport wordt osteopathie vaak toegepast, maar bij het grote publiek is het nog steeds niet bekend als geneeswijze. In Nederland valt het onder alternatieve geneeskunde. Huisartsen en specialisten verwijzen zelden omdat ze er niet mee bekend zijn.

Osteopathie is de behandeling van een persoon, niet van een ziekte. In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat osteopathie niet alleen maar over rugpijn. Dikwijls is die rugpijn een klacht ontstaan vanuit een probleem op een andere plaats in het lichaam zoals het maag-darmsysteem. De osteopaat gaat ervan uit dat gezondheid afhankelijk is van botten, spieren, ligamenten en organen die samen vloeiend moeten kunnen functioneren. Als in dat systeem één radertje uit de pas loopt dan heeft dat effect op de plaats zelf, maar ook elders in het lichaam. Het goed functioneren en goed bewegen van alle structuren in het lichaam is de basis van een goede gezondheid.

De osteopathie is gebaseerd op vaste principes en regels; de vaardigheden zitten in de handen van de osteopaat. Die handen voelen wat er gebeurt in die structuren. De behandeltechnieken variëren van hardere technieken zoals een manipulatie van een wervel tot zachtere technieken op organen en schedel. Meestal is er na de behandeling een duidelijk effect te voelen op het lichaam. Het doel van de osteopathische behandeling is dat het lichaam weer in staat wordt gesteld om zichzelf verder te herstellen. Waardoor een gewricht weer in staat is om te bewegen, de spierkrampen gaan verminderen en de doorbloeding van weefsels wordt verbeterd.

De osteopaat kan niet alleen helpen bij klachten van de rug of nek, zelfs als ze zijn ontstaan door een verkeerde houding; maar ook bij meer complexere problemen zoals vermoeidheid, slaapproblemen, ademhalingsklachten, hoofdpijn. Osteopathie is geschikt voor alle leeftijden: baby’s, kinderen en volwassenen.