Osteopathie in combinatie met andullatie?

Zowel baby’s als ouderen kunnen met allerlei klachten voor behandeling terecht bij de osteopathie. Zeker patiënten met lang bestaande chronische klachten kunnen daar baat bij hebben. Met name bij spier- en gewrichtsklachten (denk aan nek- en rugklachten), maar ook buikklachten, longproblemen en hoofdpijn. Door middel van manuele technieken wordt het totale lichaam door de osteopaat behandeld met als doel het lichaam weer zover te krijgen dat het beter in balans komt, weerbaarder wordt en dat de klachten niet meer op de voorgrond staan. Soms heeft iemand nog aanvullende therapie nodig, zoals fysiotherapie, voedingsadvies of oefentherapie.

Een nieuwe aanvulling is "andullatietherapie". Dit is een behandeling, waarbij de patiënt op een speciaal matras ligt die naast infrarode warmte, vooral zachte golvende pijnloze trillingen afgeeft, die gelijkmatig over het lichaam worden verdeeld. Deze resonanties bereiken alle lichaamscellen die hierop reageren met het aanmaken van meer energie noodzakelijk voor de werking van de cellen. Hierdoor verbetert de bloedtoevoer naar weefsels en organen. Door de mechanische vibraties wordt de afvoer van schadelijke stoffen via het lymfesysteem gestimuleerd. Een sessie duurt 15 tot 30 minuten.

Onderzoeken laten een verbetering zien van de conditie bij chronische vermoeidheid en fibromyalgie. Bij een regelmatig gebruik, soms dagelijks, heeft 84% van de mensen een vermindering van pijnklachten ervaren bij chronische rugpijnen, artrose en spierproblemen. In de sport wordt het toegepast om na een inspanning spieren sneller te laten herstellen, maar ook om spierkracht en spiermassa te verbeteren. Let wel, andullatietherapie is geen wondermiddel en kan aandoeningen niet genezen. Andullatie helpt wel om de gevolgen van lang bestaande aandoeningen veel dragelijker te maken.