Osteopathie na een whiplash

Whiplash is een verzamelnaam voor nekklachten ontstaan door een heftige slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van de romp na een trauma of een ongeval. Het begint meestal met spierstijfheid na het ongeluk, maar de volgende dag staat de pijn op de voorgrond.
Door de plotselinge kracht gaan de halswervels snel buigen en dan weer strekken in combinatie met een draaiing, waardoor het ruggenmergkanaal ook mee veranderd in die snelle bewegingen. Dit geeft een overprikkeling van de zenuwknopen, die vanuit het ruggenmergkanaal vertrekken. Tegelijkertijd treden er spiercontracties op.

De klachten die na een whiplashongeval optreden worden het whiplashsyndroom genoemd. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug. Ook komen concentratiestoornissen, vermoeidheid, duizeligheid en vergeetachtigheid veel voor.

In de eerste tijd na het ongeval moet de nek rustig geïmmobiliseerd worden (evt. halskraag) om verdere letsels te voorkomen. Dit eerste herstel kan 3 weken duren. Daarna is het verstandig de nek en de overgang nek/achterhoofd en de overgang halswervels/borstwervels door de osteopaat te laten behandelen.

Publicatie: 29 november 2016