Waarom behandelt de osteopaat de lever ?

Afvalstoffen hebben een ontregelend effect op je lichaam en dienen verwijderd te worden. Feit is dat de lever één van de belangrijke filters van je lichaam is. Wanneer iets niet door het filter komt, blijft het erin vastzitten en vormt het een blijvende belasting. Dat kunnen bepaalde stoffen zijn, maar volgens het gezegde dus ook gedachten, gebeurtenissen, etc. Een zwaar belaste lever kan een breed scala aan klachten geven: hoofdpijn, schouderklachten, obstipatie, vermoeidheid, “het koud hebben”, rugklachten, etc. De lever zorgt ook voor de galproductie, noodzakelijk voor de vet-vertering en is verantwoordelijk voor de eiwitsynthese en het suikermetabolisme. De lever is ook de stapelplaats voor essentiële bestanddelen zoals ijzer, vitamine A/D/B12. De lever ondersteund ook het immuunsysteem.

De lever ontgift in twee fasen: hydroxylatie en conjugatie

Fase 1 : hydoxylatie
- Alle afvalstoffen worden wateroplosbaar gemaakt,zodat die via nieren,luchtwegen en huid kunnen worden uitgescheiden. Stoffen die vetoplosbaar blijven komen via de galwegen in de darm terecht en zo in de ontlasting. Die fase 1 reactie vind plaats in de enzymes van het cytochroom P450. Omdat hydroxylatie een proces is wat zuurstog nodig heeft onstaan er bij deze reactie vrije radicalen. Deze kunnen schadelijk zijn voor de lever en daarom maakt de lever enzymes aan die de productie van vrije radicalen helpt voorkomen. Dit zijn oa gluthathion peroxidase,superoxide dismutase en catalase. Die enzymes hebben mineralen nodig,zoals magnesium,koper,mangaan,seleniun, glutaminezuur en voldoende B-vitamines. Die mineralen kan je halen uit de voeding: noten,peulvruchten,vis,vlees,eieren. Het lichaam heeft ook een eigen vrije radicalen-vangers zoals Q10 en gluthathion. In de voeding zijn vitamine C, groene thee, curcuma en cafeine ook aangeduid als anti-oxidanten, dus de vrije radicalen opslorpers.
Als fase 1 niet goed werkt geeft dit schade aan de lver, maar ook aan alle celmembranen (en dat stoort het normale metabolisme van elke cel)
Fase 2: Conjugatie
- Na de fase 1 koppelt de lever alle lichamsvreemde stoffen via biochemische processen aan een lichaamseigen stof om zo te zorgen voor de eliminatie van deze toxines via de darm, urine, huid, luchtwegen.
Fase 2 problemen zorgen voor opstapeling van schadelijke stoffen in de lever en als de lever het niet meer aankan, dan onstaat er stapeling in vetweefsel en in het brein.

Welke klachten passen bij een niet optimaal functionerende lever ?

  • misselijkheid
  • verminderde eetlust
  • vermoeidheid
  • slaapproblemen
  • hormonale klachten

Het is dus van belang om de lever zoveel mogelijk te ondersteunen. Dit kan door osteopathie. De osteopaat ondersteund door directe en indirecte techniek op de lever en de regio voor een optimale functie en een optimale drainage van de lever. 

De lever is het grootste orgaan van de buik en ligt rechts boven in de buik, nauw verbonden met het middenrif. Hij kan tot 2 kg wegen. Er zijn twee grote bloedvaten rondom de lever: de arteria Hepatica die zuurstofrijk bloed aanvoert vanuit de aorta en de vena Porta die al het bloed vanuit het maag-darmsysteem brengt naar de lever. Continu wordt er door de drukverschillen bloed aangezogen via de vena Porta en na de filtering en doorstroming in de lever weer teruggestuurd in de bloedbaan. Het diafragma en de ademhaling zijn belangrijke instrumenten voor deze functie. De lever moet daarom sterk verbonden zijn met het middenrif en de lever is zelf verbonden met de omgeving door stevige ligamentaire verbindingen.De technieken van de osteopathie zijn er om de bewegingen van de lever en het oplossen van bepaalde fixaties, alsook  de optimale bloeddoorstroming te verbeteren.

Let ook op de voeding. genoeg vitamines, mineralen uit groenten en fruit, kruiden bij het eten zoals knoflook,curcuma,gember en een voorkeur voor groene thee.

Voor een afspraak(onderzoek en behandeling of overleg):  06-14 33 55 53

Publicatie: 4 september 2020