Behandeling van CVS/ME in de osteopathiepraktijk

.

DE BEHANDELING van CVS/ME in de OSTEOPATHIEPRAKTIJK

1.      DE “ZELF – MASSAGE”

De basis van CVS/ME is de opstapeling van ontsteking-verwekkende toxines in het ruggenmerg en in het centraal zenuwstelsel. In een normale situatie moeten die schadelijke stoffen uit het brein worden verwijderd en in het lymfesysteem terecht komen. Bij CVS/ME is de drainage onvoldoende. Een zelfmassage start met het aanleren van stimulerende drainage technieken van hersen- toxines via de lymfeafvoer van de neus en de hoofdhuid.

De opgezwollen lymfebanen en de ( pijnlijke) zwellingen als gevolg hiervan worden behandeld met een techniek die men “effleurage” noemt. Dit is het uitvoeren van ritmische strijkende bewegingen van hals, nek , borst en rug. De zachte bewegingen worden uitgevoerd in de richting van het sleutelbeen links en rechts waar de lymfe terug instroomt richting veneuse bloedbaan. Deze bewegingen stimuleren tevens de doorstroming van de lymfe in de goede richting in het grote verzamelvat, de Ductus Thoracicus. Bij vrouwen wordt dit gecombineerd met effleurage van het totale borstkierweefsel links en rechts ook nu in de richting van het sleutelbeen. Ook mannen hebben borstklierweefsel! De effleurage techniek omvat ook een behandeling van de rug links en rechts van de wervelkolom.

 

Deze zelfmassage technieken worden aan u aangeleerd. U moet ze dagelijks toepassen; het kost niet veel tijd. Fijn is dat je partner helpt met de effleurage van de rug.

 

2.      DE OSTEOPATHIE ZELF

 

Tijdens de osteopathie behandelsessie wordt de beweging van de hals, borst en lendenwervels verbeterd. De regio van het sleutelbeen links en rechts wordt gestimuleerd om beter de lymfe te kunnen sturen in het veneus systeem. Veel aandacht gaat naar de drainage van de schedel, waar de schadelijke stoffen vanuit de centrale gedeelten ( hypothalamus en limbische systeem) moeten worden afgevoerd naar de veneus drainage banen van de schedel en naar de lymfebanen van alle hersenzenuwen.
Tijdens de behandeling wordt ook de werking van lever en darm gestimuleerd.

 

Afhankelijk van de ernst van uw klachten kan het voorstel zijn om de osteopathie sessie in te plannen om de 2 -4 weken. Of enkele korte sessies 1/week indien de behandeling voor u te zwaar is.

 

3. EXTRA SUPPLEMENTEN ?

 

Patiënten met CVS/ME hebben te weinig energie. De motor van de energiefabriek is de mitochondria. In elke cel van het lichaam zitten die mitochondriën, die energieproducenten. Een stoornis in de werking hiervan maakt dat de energietoevoer naar de cel slechter wordt en dus een orgaan gaat daardoor slecht kunnen werken. De stof die energie levert is ATP. Allerlei testen laten zien dat alle CVS patiënten een mitochondria dysfunctie hebben.

Omdat er mogelijk  te weinig nuttige voedingsbestanddelen aanwezig in het lichaam.( oa D-ribose, vitamine B3, acetyl-carnitine, coenzyme Q10 en vitamine B12) kunnen deze tekorten kunnen aangevuld worden door dagelijks gebruik te maken van supplementen. Het product “Mitodyn” van de firma Metagenics is een uitstekende aanvulling. Hiermee optimaliseer je de mitochondriale micronutriënten status

 

Alle CVS/ME patiënten hebben maag- en darmklachten door een slechte darmfunctie. Het gevolg hiervan is dat niet alle essentiële bestanddelen uit de voeding kunnen worden gehaald. Het niet opgenomen voedsel is dan voeding voor bacteriën die normaal niet in een gezonde darm thuishoren. Zij maken uit dit voedsel toxines, die schadelijk zijn voor de darmwand en die daar ontstekingen veroorzaken. De ontstekingen van de darmwand zijn de oorzaak van een lekkende darm; de binnenbekleding van de darm is niet meer een aaneengesloten rij cellen, maar er zijn holtes ontstaan tussen de cellijn. Hierdoor lekken die schadelijke stoffen in de bloedbaan. Het zijn niet alleen de abnormale bacteriën  die schade veroorzaken, maar bij CVS/ME patiënten is ook de totale beweeglijkheid van de darm slecht door een stoornis in de Migrating Motor Complex (MMC).Dit is ook een gevolg van de darmontstekingen die schade geven aan de zenuwen noodzakelijk voor de werking van het MMC. Dit MMC staat ook onder controle van de hersenen en daarvan weten we dat er problemen zijn in het brein van de CVS patient. Die darmfunctie kan verbeterd worden door gebruik te maken van “Nutrimonium” in combinatie met “Omega 3 vetzuren” en “curcudin” (curcuma extract)