Slaap problemen - multifactoriele aanpakken

Dikwijls zijn slaapproblemen te wijten aan een verstoring in het neurovegetatief, autonoom zenuw systeem. Externe factoren zoals stress, angst, overprikkeling door tv schermen en computers kort voor het slapengaan en ook spierspanningen zorgen daarvoor. Het autonoom systeem regelt de automatische functies in een lichaam zoals spijsvertering, ademhaling, doorbloeding, hartfunctie. Het is opgebouwd uit 2 tegengestelde systemen met elkaar in balans. Het orthosympatische deel/systeem  helpt ons klaar te maken vor fysische, psychische en intelectuele acties; het parasympatische onderdeel zorgt voor rust, goede normale vertering, herstel, tragere hartactiviteit, betere doorbloeding.

De osteopaat zorgt voor een herstel van het evenwicht in dit autonoom zenuwsysteem, waardoor het paraysmpatische deel weer beter kan werken en zo een positieve invloed heeft op de slaap. Dit herstel kan gebeuren door gebruik te maken van craniale osteopathie technieken. Ook worden stoornissen in gebieden elders in het lichaam ( wervels, spieren, buikorganen, hart/long) zo veel mogelijk opgelost omdat ook die de slaap kunnen storen.

Slaap wordt voor een deel ook geregeld in de hersenen. De GABA ( gamma-aminoboterzuur) receptor moet voldoende actief zijn om de prikkels van buitenaf te dempen. Dit kan door extra valeriaan en citroenmelisse en passiflora te gebruiken. Het groene thee extract in het supplement METASLEEP zorgt voor de blokkade van de NMDA receptor, waardoor opwekkende stoffen in de hersenen worden geblokeerd.

METASLEEP in combinatie met enkele algemene regels van "Slaaphygiene" moeten een natuurlijke basis vormen voor een goede nachtrust.

Publicatie: 11 december 2018