Stress en osteopathie

Stress is niet altijd ongezond. U heeft een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Stress zorgt ervoor dat al uw spieren op spanning komen en de zintuigen op scherp staan, zodat u extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Wanneer de spanning voorbij is, dan is het tijd voor herstel. Het lichaam ontspant de spieren, blessures worden hersteld en het spijsverteringsysteem kan zijn werk weer gaan doen.

In de huidige tijd zijn er tal van redenen om in een blijvende stress toestand te moeten functioneren. Denk maar aan een hoge werkdruk, geldproblemen, emoties, maar ook verkeerde voeding (te veel suiker, granen, vet) of te weinig lichaamsbeweging. Deze situaties zorgen ervoor dat ons lichaam te veel in de stresstoestand komt en dat er te weinig tijd is om tussendoor te herstellen. Stress wordt ongezond en er ontstaan klachten zoals vermoeidheid, energietekort, slaapproblemen, allerlei pijnklachten en buikklachten.

Langdurige pijnklachten met onbekende reden zoals chronische rugpijnklachten, hoofdpijn, buikpijnen zijn op zich ook prikkels die ervoor zorgen dat het lichaam zijn stresstoestand verhoogt. Het is immers moeilijker om te ontspannen met pijnklachten waarvan onduidelijk is waar ze vandaan komen en wanneer ze weggaan. Wanneer de herstelperiode te kort is, geeft dat ook weer nieuwe klachten en zo blijft de cirkel rond.

Wanneer die pijnklachten verminderd of opgelost kunnen worden, dan kom je lekkerder in je vel te zitten. De osteopaat kan ervoor zorgen dat de pijnklachten verminderen of helemaal verdwijnen, zodat ook de herstelstand beter kan functioneren. Ook specifiek kan de osteopaat ingrijpen in de stress-/herstelbalans van het lichaam. Soms is het nodig om bij stressgerelateerde klachten andere hulpverleners in te schakelen zoals een positieve verandering van leefstijl of aanpassing van het voedselpatroon.