Kurkuma, kruiden als supplement

De unieke chemische samenstelling van kurkuma maakt het niet alleen geschikt in de keuken, maar kan ook als supplement( in poeder of capsule) gebruikt worden. De voordelen voor het lichaam zijn:

-  Het is een krachtig anti-oxidant. Bij elk metabolisme proces in het lichaam komen vrije radicalen vrij. Die zijn zelf schadelijk; daarom heeft het lichaam een eigen anti-oxidanten lever die deze radicalen neutraliseren. In tijden van stress of ziekte worden er teveel radicalen geproduceerd. Hier kan kurkuma extra worden ingezet.

- Kurkuma geeft een boost aan je immuunsysteem. Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen ziekte. Het is een normale reactie tegen elke vreemde indringer, toxische stof of trauma. Deze immuunreactie wordt in gang gezet door allerlei cytokines, waaronder bv TNF-alfa. Dit wordt geregeld door NF-Kappa beta. Beide stoffen worden geproduceerd wanneer het lichaam aangevallen wordt door bacteria, virussen, schadelijke stoffen uit de omgeving en door chemische, mechanische en psychologische stress. Kurkuma werkt in op deze twee stoffen en remt de overdereven immuunreactie zodat de totale imuunreactie op een normale, niet overdreven manier kan functioneren.

- Pijnlijke gewrichten en spieren ( bv door artrose) zijn pijnlijk door de kleine onstekingsreacties in de omgeving. Kurkuma vangt deze reacties weg en daardoor worden spieren en gewrichten weer mobieler en soepeler.

- Kurkuma ondersteunt het maag-darm verteringsysteem, omdat het ook daar een positieve invloed heeft op het immuunsyteem in de darm. Daardoor kunnen voedingstoffen beter worden opgenomen.

- Kurkuma heeft een positieve invloed op het hormonale systeem door zijn actie op de organen die de hormonen produceren. Zeker omdat kurkuma doorheen de bleod-hersen barriere kan, heeft het een positief effect op hypothalamus en hypofyse, de controle organen van de hormoon productie

Let op:  Curcuma supplement niet gebruiken tijdens zwangerschap, bij gal problemen, bij gebruik van anti-stolling medicatie, bij maagzuur reflux en bij ongecontroleerde diabetes type 1.

In de praktjk voor osteopathie kan Curcudyn Forte als supplement worden voorgesteld. Vraag ernaar.

Publicatie: 9 september 2019