Voorkeurshoudingen bij baby's

Wat is het risico van een voorkeurshouding?

Naast het feit dat een scheef hoofdje misschien minder mooi is, kan een voorkeurshouding ook gevolgen hebben voor de motorische ontwikkeling. Een baby met een voorkeur beweegt zijn armen en benen soms niet evenveel, kan niet goed recht liggen en houdt zijn hoofd niet goed in het midden. Hij oefent daardoor het maken van bepaalde bewegingen niet of minder en op den duur kan een baby die bewegingen niet meer maken. Het eenzijdig bewegen van een baby kan zo uiteindelijk een belemmeringen vormen voor zijn verdere ontwikkeling. Naast problemen met de ontwikkeling kan een voorkeurshouding ook kaakklachten geven doordat de kaak scheef groeit en scheelzien veroorzaken doordat een baby met een voorkeur één oog minder vaak gebruikt en een lui oog ontstaat.

Volgens de osteopathie en andere vormen van complementaire geneeswijzen heeft een voorkeurshouding een onderliggende oorzaak.

Mogelijke risicofactoren:

- Geforceerde bevalling (zuignap, forceps, ingeleide bevallingen etc.).

- Langdurige indaling voor de bevalling: baby zit gedurende een bepaalde tijd in één houding geklemd in het bekken van de moeder.

- Verkeerde ligging in de baarmoeder.

- Meerlingen: door plaatsgebrek in de baarmoeder ligt het hoofd vaak lange tijd in dezelfde houding, dit komt bij 50% van de meerlingen voor.

- Eerste kind: bevallingen van uw eerste kind verloopt statistisch moeilijker.

Uit al deze mogelijke risicofactoren komt naar voren dat de houding van het hoofdje en de kracht die op het hoofdje terecht komen van groot belang zijn. Dit kan voor een blokkade in de nek zorgen waardoor de baby gedwongen wordt in een bepaalde houding te liggen. De spanning in een bepaald gedeelte van de schedel kan verhoogd zijn waardoor de baby alle druk op dit gedeelte wil vermijden. De baby kiest dan de minst pijnlijke kant om op te liggen. Ook krampen van maag en darmen kunnen leiden tot een voorkeurshouding. De baby zoekt dan naar een houding om deze pijn te onderdrukken.

De osteopaat zal al deze mogelijkheden nagaan en behandelen waar nodig.

Publicatie: 19 juli 2016