Osteopathie en werk

Een grote oorzaak van ziekteverzuim zijn werkgerelateerde klachten en letsels. 

Of je nu een hele dag op kantoor werkt of in de buitenlucht, het maakt niets uit, je lichaam moet in staat zijn zich aan te passen aan het soort werk dat je doet. Handenarbeid geeft uiteraard meer risico op klachten door moeilijke tilbewegingenen overstrekking.  Langdurig voorovergebogen staan geeft meer risico op rugklachten, discusproblemen, ischias en spierletsels. Achter de computer heb je meer risico op nek en schouderklachten die hoofdpijn en carpaal tunnel klachten kunnen veroorzaken. Langdurig in de auto zitten geeft niet alleen nekproblemen, maar ook rug , heup en voetproblemen.

Wanneer u naar de osteopaat gaat, dan geeft u aan uw baas het signaal af dat u actief uw gezondheid wilt verbeteren en uw klachten wilt aanpakken. De osteopaat kijkt samen met u naar uw werkomstandigheden en zoekt naar een oplossing om recidieven te voorkomen, soms in samenwerking met andere zorgverleners. Uw baas wordt er zich dan mogelijk bewust van dat u, na het bezoek aan de osteopaat, efficiënter en productiever op de werkvloer kan functioneren.

Nog enkele tips:

- Neem een korte pauze. Even weg van bureau en computer helpt bij het voorkomen van rug- en nekklachten en oogproblemen.

- Bij een lange autorit, gebruik je pauze om wat lichte oefeningen te doen.

- Wees niet bang om bij het optillen van zware dingen hulp te vragen.

Publicatie: 14 januari 2016