Whiplash

Whiplash is een verzamelnaam voor nekklachten ontstaan door een abnormale snelle beweging en draaiing na een trauma of ongeval. Het begint meestal met spierstijfheid na het ongeval, maar de volgende dag staat de pijn op de voorgrond.
Door de plotse kracht gaan de halswervels snel buigen en dan weer strekken in combinatie met een rotatie, waardoor het ruggenmergkanaal ook mee verandert in die snelle bewegingen. Dit geeft een overprikkeling van de zenuwknopen, die vanuit het ruggenmergkanaal vertrekken. Tegelijkertijd treden er spiercontracties op.

In de eerste tijd na het ongeval moet de nek rustig geïmmobiliseerd worden (evt. halskraag) om verdere letsels te voorkomen. Dit eerste herstel kan 3 weken duren. Daarna is het verstandig de nek en de overgang nek/achterhoofd en de overgang hals-/borstwervels door de osteopaat te laten behandelen. De osteopaat behandelt ook de restricties die er door het ongeval zouden kunnen zijn in de bloedvaten in de nek (art.vertebralis en art.carotis) alsook de beperkingen in de zenuwvezels in de nek en het bindweefsel (fascia). Wanneer je hoofd zwaar aanvoelt, of je slaapt slechter sinds het ongeval, raadpleeg dan ook de osteopathiepraktijk. Het toepassen van schedeldrainagetechnieken zorgen voor een betere afvoer van het veneuze bloed en dus van de afvalstoffen.